(Rabarber)Vruchten mousse van agar

4 porties

45 min. + 30 min.

Met agar kun je heel makkelijk leuke en lekkere gerechten maken. Agar is een plantaardig geleermiddel en dus geschikt voor veganisten.

Beide recepten zijn afkomstig uit de keuken van Kookboerderij Krommenhoeke.

Rabarber-vruchtenmousse

Rabarber is een vezelrijke en smakelijke groente die in de zomer volop beschikbaar is en waarmee je de lekkerste gerechten kunt maken. Zoals deze mousse waarin rabarber gecombineerd wordt met zomerfruit.

Rabarber kun je op verschillende manieren invriezen zodat je er langer van kunt genieten; rauw (gewassen en in stukjes gesneden) of als compote (na de eerste 2 stappen van het recept hieronder).

Ingrediënten

  • 200 g Zomerfruit
  • 300 g Rabarber
  • ½ dl Water
  • 3 g Agar-Agar
  • 75 g Suiker
  • Iets citroensap
  • 1 dl Slagroom
  • Vers Japans bessenwier
  • Evt, enkele vruchtjes
  • Muntblaadjes
  • Bloemen - viooltjes

Werkwijze

  1. Rabarber wassen, in stukjes snijden en met iets water aan de kook brengen. Pas op voor aanbranden.
  2. 10 min. koken en afmeten (zorg dat je 300g hebt, teveel aan vocht afgieten)
  3. Roer de agar-agar door de suiker en strooi dit in de rabarber
  4. Kook dit nog 2 min. Regelmatig roeren.
  5. Laat het geheel in een bak koud water afkoelen tot damp weg is.
  6. Pureer de vruchten in de blender
  7. Voeg rabarbermengsel toe aan de vruchtenpuree
  8. Pers de citroen uit en voeg sap toe (indien nodig)
  9. Klop ondertussen de slagroom lobbig
  10. Schep de room door de vruchtenpuree. Proeven en event. suiker of citroensap toevoegen.
  11. Schenk het in coupes en laat het koud worden in de koelkast
  12. Deel van het bessenwier fijnhakken en enkele lange sliertjes
  13. Garneren en opdienen.

Zomervruchten mousse

Zomervruchten uit de vriezer kunnen ook voor dit recept worden gebruikt.

Een luchtige mousse van zomervruchten en agar plantaardig geleermiddel

Ingrediënten

  • 400 g zomerfruit (gemengd)
  • 1 dl water
  • 5 g agar agar
  • 50 g suiker
  • beetje citroensap (indien nodig)
  • 1 dl slagroom
  • Iers Mos
  • vruchtjes, munt blaadjes, bloemetjes

Werkwijze

  1. Was het fruit heel kort, schoonmaken en pureren in de blender
  2. Doe 1 dl water in een steelpan. Roer de agar-agar door de suiker en strooi dit in het water. Laat dit samen 2 min. koken. Regelmatig roeren.
  3. Klop ondertussen de slagroom lobbig.
  4. Voeg de vruchtenpuree toe aan het agar-agarmengsel. Let op: samen wordt dit snel dik als het afkoelt.
  5. Schep de room door de vruchtenpureemengsel. Proeven. Zonodig citroensap toevoegen aan de puree. Verdeel de mousse over 4 glazen en laat het koud worden in de koelkast.
  6. Was het wier en doop dit in suiker of siroop. Leg het wier op een stukje bakpapier op de bakplaat Laat dit langzaam in een oven karamelliseren (150° C in ca. 15 min.)
  7. Garneer de mousse naar wens met het zeewier, vruchtjes, muntblaadjes, bloemetjes, suiker, ahornsiroop en: EET SMAKELIJK!
Scroll naar boven