Gallo Pinto
15 min.
In 2018 verscheen het zeewier kookboek van Toine de Zeewierman. “Koken met zeewier en zilte groente” is een praktisch boek waarin gerechten staan die we vaak al kennen maar die aangepast zijn door de toevoeging van zeegroente. Wat vind je van nasi met zeegroente? Maar er staat in dit kookboek ook een recept voor een tompouce.
Toine geeft in het boek veel achtergrond informatie over zeegroenten, vertelt in het kort waarom zeewier gezond is en waarom zeewier en DUURZAAM bij elkaar horen. Hij gebruikt in al die recepten slechts 4 wieren (en 3 zilte groenten), die allemaal goed verkrijgbaar zijn. De overige ingrediënten zijn standaard in veel Nederlandse keukenkastjes te vinden.
Het volgende recept mogen we met jullie delen:
GALLO PINTO met cashewnoten en zeespaghetti
Gallo Pinto is een traditioneel recept uit Costa Rica en Nicaragua, gemaakt met rijst en (rode of zwarte) bonen.
Eet dit gerecht voor de lunch. Of, zoals ze in Zuid-Amerika doen: als ontbijt!
Ingrediënten
- 100 g basmatirijst
- 10 g gedroogde zeespaghetti (in stukken van 5 cm)
- 1 teentje knoflook , fijngehakt
- 50 g cashewnoten
- 100 g kidneybonen uit pot of blik
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 ei
- 1 takje koriander, blaadjes geplukt
- Olie om in te bakken
- zout en peper
Werkwijze
- Kok de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de zeespaghetti 1,5 minuut, tot die lichtbruin en knapperig is. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg de rijst toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de cashewnoten, kidneybonen en het komijnzaad toe en roerbak 2 minuten mee. Breek het ei boven de rijst en roerbak tot het 'scrambled' is.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Strooi de zeespaghetti erover, gevolgd door de korianderblaadjes en serveer.