Agar Agar creaties
4 porties
22 min.
Agar – veelzijdig vegan geleermiddel waarmee je fantastische creaties kunt maken. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Hieronder enkele suggesties om je op pad te helpen.
Het algemene advies:
- Gebruik 2 gram per halve liter vloeistof of 4 gram per kilo fruit.
- Breng de bereiding aan de kook en laat het koud worden.
- Agar-agar werkt minder goed bij zure of vette ingrediënten,
vruchten die eiwit-afbrekende enzymen bevatten (papaja, kiwi, ananas), chocolade en spinazie.
Is het afgekoelde gerecht te dik of te dun? Agar is thermo-reversibel: bij verhoging tot 85°C smelten het gerecht opnieuw en kun je naar wens meer vloeistof of agar toevoegen.
Kokos gelei blokjes
Ingrediënten
- 200 ml Kokosmelk
- 1 g agar
- 30 g suiker
Werkwijze
- Alle ingredienten in een pannetje doen. 1-2 minuten koken en in een mooie vorm laten afkoelen (opstijven).
- Lekker met mango compote, slagroom en een beetje gemalen zwarte peper.
Aardbeien gelei
Ingrediënten
- Agar agar (hoeveelheid afhankelijk van hoeveel sap je hebt)
- 250 g aardbeien (eventueel uit de vriezer)
- 50 g suiker
- 50 g water
Werkwijze
- Kook de aardbeien met water en suiker tot ze zacht zijn. Druk ze door een zeef.
- Voeg per 250g sap 1 gram agar toe. Laat even doorkoken.
- Meng met de aardbeien, schep over in de gewenste vorm en laat het afkoelen.
Appel gelei
Ingrediënten
- 250 g appelen
- 25 g suiker
- 25 ml water
- Enkele druppels citroensap
- 250 ml appelsap
- 1 sachet (2g) bio agar
Werkwijze
- Schil en snij de appelen
- Doe appelen, suiker, water en citroensap in een pan en kook tot het sap vervlogen is en de appelen compote zijn geworden.
- Doe appelsap in een pan, voeg 2g agar en de appelcompote toe. Breng aan de kook, giet in een schaal en laat afkoelen en opstijven.
Agar snoepjes
Ingrediënten
- 2 g agar
- 10 g + 80 g suiker
- 100 ml water
Werkwijze
- Meng de agar met 10g suiker en meng door het water
- Breng aan de kook. Voeg 40g suiker toe, en eventueel kleur- of extra smaakstoffen
- Giet in een platte vorm en laat afkoelen
- Vervolgens kun je er blokjes van snijden en eventueel rondom in poedersuiker dopen.